maanantai 16. syyskuuta 2013

ikärajat essee

Ikärajat

Suomen laissa on määrätty tiukat ikärajasäädökset. Ne perustuvat ihmisten turvallisuuden,  hyvinvoinnin ja kasvukehityksen tukemiseen. Ikärajat koskevat usein nuoria, 7-20 vuotiaita, sillä nuoruuden kehitysvaiheessa aivojen kehittyessä altistuu herkimmin erilaisille vaikutteille. 

Ikärajat liittyvät mm. oppivelvollisuuteen, ajokortin suorittamiseen, päihteiden käyttöön, erilaisten kuvaohjelmien katseluoikeuteen,  rikosoikeudelliseen vastuuteen, raha-asioihin, asevelvollisuuteen, äänioikeuteen, sekä oikeustoimikelpoisuuteen. 18 on yleisin ikäraja monissa asioissa.
On hyvä, että väkivaltaa, seksiä, tai päihteitä sisältäviin televisio-ohjelmiin ja elokuviin on merkitty tarkkaan suositus ikäraja. Ne vaikuttavat helposti varsinkin lasten ja teini-ikäisten käytökseen ja maailmankuvaan. Nuori voi alkaa ihailla elokuvan tai televisio-ohjelman henkilöitä ja matkia heitä sanomisillaan ja teoillaan ja ajatella, että tämmöinen käytös on aina hyväksyttävää.

Väkivaltaiset pelit ovat herättäneet keskustelua viime vuosina. Vaikka monissa peleissä ikärajat ovat korkeat, monet lapset saavat ne silti käsiinsä joko välittämättömien vanhempien avulla tai muuta kautta. Pelit  ovat yleensä koukuttavia ja pelimaailmaan uppoaa helposti. Tämä näkyy lasten käytöksessä ampuma-ja taisteluleikkeinä, sekä väkivallan ihannoimisella. Monet vanhemmat pitävät tätä normaalina ja ymmärrettävänä vaiheena lasten kehityksessä, mutta eivät huomaa kun tilanne karkaa käsistä. Viime aikoina maailmalla ovat puhuttaneet myös koulusurmaajat ja väitetään, että väkivaltaiset videopelit ovat vaikuttaneet tapahtumiin. Surmaajien joukosta löytyy myös nuoria. Monet ovat sitä mieltä että videopelien ikärajoja pitäisi tiukentaa entisestään.
 
Vaikka ikärajat on suunniteltu suojelemaan nuoria, ovat jotkut niistä liioiteltuja. Muutama vuosi sitten astui voimaan laki, joka kielsi alle 18-vuotiaiden oikeuden käyttää tähtisädetikkuja. Media ja keskustelupalstat täyttyivät heti valituksista. Mielestäni valitukset eivät olleet aiheettomia, sillä tähtisädetikut tuottavat monille lapsille paljon iloa ja ovat oikein käytettynä vaarattomia. Tietysti tämä edellyttää että lapsille opetetaan  sädetikun oikea käyttötapa, ja pienien lapsien kohdalla vanhempien tulee valvoa toimintaa.

Toisena liioiteltuna ikärajana pidän sitä, että  nuori saa alkaa hoitamaan raha-asioitaan  sekä muita asiakirja hakemuksiaan vasta 18 vuoden ikäisenä. Yksinkertainen tapahtuma kuten tilin avaaminen tai passihakemuksen jättäminen ei onnistu ilman molempien huoltajien kirjallista suostumusta tai läsnäoloa. Tämä hankaloittaa ja hidastaa, sillä vanhempien ja nuorten aikataulujen yhteen sovittaminen ei välttämättä ole helppoa, varsinkin jos toinen vanhemmista asuu toisella paikkakunnalla. Mielestäni 16-17 vuotiailla pitäisi olla enemmän oikeuksia hallita raha-asioitaan.
 
Usein nuorten, varsinkin teini-ikäisten on vaikea hyväksyä ja ymmärtää ikärajoja. Monet kapinoivat sääntöjä vastaan. Suurimpaa vastustusta saa alkoholin ja tupakan vastainen laki, jonka mukaan päihteitä saa käyttää ja pitää hallussa vasta 18-vuotiaana. Mielestäni terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät ikärajat ovat hyväksi, ja monet nuoret ymmärtävät sen vasta vanhempana. Nuorena ensikokeiluissa tapahtuu ylilyöntejä jotka voivat olla hengenvaarallisia. Aikainen päihteidenkäytön aloitus johtaa myös riippuvuuksiin, ja haittaa aivojen kehitystä.

Ylilyöntejä tapahtuu nuorille myös liikenteessä. Liikenneonnettomuuksien uhrien lukumäärä on korkeimmillaan 15-25 vuotiaiden ikäluokassa. Kokemattomat ja kavereiden yllyttämät kuskit aiheuttavat helposti vaaratilanteita niin itselleen kuin muille tienkäyttäjille.

Vaikka ikärajojen asettaminen on hyvä tapa suojella nuoria ongelmilta, ne eivät kuitenkaan takaa täyttä turvaa. Ihmisten pitäisi ymmärtää, että suurin vastuu nuorten turvallisuudesta on vanhemmilla.




1 kommentti:

  1. Käsittelet aihetta laajsti, joten esseessäsi on mukavasti sisältöä. Pohdit hyvin ikärajojen perusteita ja järkevyyttä. Aloituskappale vie lukijan hyvin asiaan, koska määrittelet siinä nasevasti aiheesi.

    Otsikossa saisi tai oikeastaan pitäisi olla jo näkökulma aiheeseesi. Pelkkä "ikärajat" on liian yleinen. "Välittämättömät" vanhemmat ovat suomeksi välinpitämättömät vanhemmat. : )

    VastaaPoista